Leirivehkeiden pakkaus 101





Leirivarusteiden pakkaus voi helposti tuottaa harmaita hiuksia. Etenkin, jos kyseessä on viikon leiri metsässä ja pitää saada joka päivän vaatteet mukaan. Seuraavassa on Igen kuvitetut pikavinkit onnellisempaan elämään ja toivottavasti myös helpompaan rinkan pakkaukseen.

Ohjeet on laadittu henkilökohtaisesta kokemuksesta ja yleisesti retkeilyä ja leireilyä ajatellen, ei mitään tiettyä leiriä varten. Roihulle pakkaajat seuratkaa virallista varustelistaa! Kyseiset kuvat on otettu pääasiassa 9 päivän suurleiri Roihu 2016:n vehkeiden pakkauksen yhteydessä. Osa kuvista on saman kesän Loimu-leirin pakkaussessioista, mutta ajavat saman asian.

1. Kerää kaikki vehkeet valmiiksi, jottei tarvitse koko ajan juosta penkomaan seuraavia kamoja. Joka leirille ja retkelle jaetaan varustelista, ja sitä kannattaa ihan oikeesti seurata! Tässä vaiheessa kannattaa myös tarkistaa, että jokainen vehje on nimikoitu. Muuten on turha toivo löytää kadonnutta vehjettä leirillä.

Noudata pakkaamisessa seuraavaa pääsääntöä: Päällimmäiseksi ne vehkeet, joita tarvitsee akuuteimmin (esim. sadeviitta, ruokailuvälineet) ja pohjimmaiseksi ne, joiden tarve ei sinänsä ns. yllätä vaan niiden kaiveluun on aikaa (esim. makuupussi, hygienialaukku).

Tästä se lähtee!
2. Vaatteet vie vähiten tilaa, kun ne rullaa. On näin myös helpommin löydettävissä just se tietty paita, jota etsit. Rullatut vaatteet kannattaa lajitella erikseen paidat, housut, alusvaatteet, jne. etenkin isolla leirillä kun kamaa on paljon. Alushousuja ja sukkia ei koskaan ole liikaa mukana!

Villa- ja merinovillasukat on parhaita: pysyvät puhtaina ja ihan hyvän tuoksuisina vaikka 2 viikkoa, kunhan tuulettaa öisin. Merinovilla lämmittää märkänäkin.
Rullaati rullaa! Vaatteet tiukalle rullalle ja pakkauspussiin.
Sään voi tarkistaa ennen leiriä, mutta siihen ei kannata luottaa liikaa - parempi varustautua pahimpaan. Kuten tapaan sanoa, ei ole huonoa säätä, vain riittämätön varustus.
Aluskerrasto on syytä olla mukana myös kesäleirillä. Sen kun pukee alle, pärjää ilman takkia talvellakin.
Aluskerraston päälle ohut fleece, joka siirtää kosteuden ulos.
3. Rullatut vaatteet kannattaa pakata pakkauspusseihin. Nämä on yleensä ainakin jonkun verran vedenkestävää sorttia, joten pitäis pysyä suht kuivana vaikka rinkka pääsisikin vähän kastumaan. Auttaa myös kummasti löytämään vaatteet nopeasti ja pitämään rinkan järjestyksessä. Itse pakkasin tässä yhteen alushousut ja sukat, toiseen paidat ja kolmanteen pipot yms. sälät.

Rinkan alataskuun sain tungettua 3 pakkauspussia. Vaatii vähän taistelemista, mutta kyllä ne sinne menee.
4. Rinkan isoon taskuun voi myös sujauttaa sen itsensä kokoisen, vedenpitävän pakkauspussin tai useamman pienen. Vaihtoehtona pakkauspusseille on toki vuorata rinkka sisältä jätesäkeillä niin pitää vettä. Isoon taskuun laitan isot vaatteet, eli päällyshousut, takit, hupparin sekä ison pyyhkeen. Rullatut vehkeet sujautan pituussuunnassa taskuun niin taskun avatessa näkee heti kaikki vehkeet ja oikean löytäminen on ah, niin helppoa. Isoon taskuun voi pakata myös makuupussin ainakin pienemmillä leireillä ja retkillä, kun vaatetta ei ole niin paljon.

Useammissa rinkoissa iso tasku on ns. putkimallia, eli sen saa auki päältä ja se on helppo täyttää.
Isoon taskuun vedenpitävä pakkauspussi. Ei kastu kamat ei!

5. Makuualustan saa rullatun ja suljetun ison taskun päälle remmillä. Mun makuualusta mahtuu vielä rinkan "hupun" alle piiloon, kätevää! Jos iso tasku tulee niin täyteen, ettei hupun alle jää tilaa niin makuualustan saa vaikka hupun päälle remmeillä kiinni.

Foliovuorattu makuualusta suojaa myös ajatustenlukusäteiltä, vai miten se meni?
6. Hupputasku on mainio paikka sadeviitalle tai sadevaatteille. Ne saa sieltä nopeasti tarpeen tullen kaivettua. Hupun päälle voi kiinnittää makuualustan, tai tässä tapauksessa makuupussin. Makuupussin tai -alustan voi tarvittaessa kiinnittää myös muualle rinkkaan remmeillä. Monessa rinkassa on valmiina remmejä kyljissä, selässä ja pohjassa.

Sadeviitta hupputaskuun, niin sen saa kaivettua hetkessä!
Makuupussi tai -alusta rinkan hupun päälle remmeillä kiinni.

7. Makuupussiin kannattaa hankkia ohut sisäpussi. Kesällä ja muulloinkin yöllä tulee kuitenkin hikoiltua, niin pysyy makuupussi raikkaampana viikon kun ei hikoile suoraan makuupussin. Makuupussi ja sisäpussi tulee kuitenkin tuulettaa joka päivä! Jos on oikein lämmin keli ja rohkeutta löytyy, voi jättää makuupussin kokonaan kotiin ja säästää tilaa nukkumalla pelkässä sisäpussissa. Sisäpussi on kuitenkin ohut eikä lämmitä yhtään, joten kannattaa se makuupussi olla mukana.

Makuupussi ja sisälakana.
8. Taistelu- ja muita retkeilyvälineitä varustelistan (ja tässä tapauksessa oman harkinnan) mukaan: puukko, otsa- ja taskulamppu (VARAPARISTOINEEN), mini-EA-kitti, pikkupyyhe, jne. Nämä saa tungettua rinkan pikkutaskuihin kylkiin.

Pikkusälää.
Retkeilyvälineet rinkan sivutaskuihin.
8. Rinkan päällimmäiseen minitaskuun pakkaa muistiinpanovälineet ja muuta pikkusälää.

Suosi lyijykyniä - ne kestävät vettä. Muste leviää ja pyyhkiytyy veden mukana.
9. Hygieniavehkeille on hyvä olla oma laukku. Leirillä pärjää hyvin hammasharjalla ja -tahnalla, mutta kannattaa etenkin pidemmällä leirillä olla mukana myös mm. kosteuspyyhkeitä ja dödöä. Roihulla kun on suihkut niin mukaan myös biohajoava nestesaippua. Samaan laukkuun pakkasin itse myös lääkkeet: buranaa ja allergialääkettä. Kesäisin kova sana on myös hyttyskarkoite. Hygienialaukun voi pakata syvälle rinkkaan, koska sitä tarvitsee vain harvoin ja sen kaiveluun on yleensä aikaa.


Ota ohvi!
9. Vesipulloja kannattaa olla useampikin, ja niiden pitää olla TÄYTETTYJÄ. Muutenhan niissä ei ole mitään järkeä. Itse tykkään eniten armeijan kenttäpulloista, sillä siihen mahtuu noin litra nestettä ja se vie siitä huolimatta hyvin vähän tilaa. Näitä saa ihan Prismastakin, ei tarvitse käydä intissä hakemassa. Vesipulloille on usein rinkoissa ja päivärepuissa sivussa pussi, jonne myös itse sen pakkaan.

Ja kaksin kaunihimpi.
Kas näin kulkee vesi!
10. Isommille leireille pitää ottaa mukaan myös kevyempi päiväreppu. Riippuen leiristä, sen voi pakata mukaan rinkkaan tai erikseen. Roihulle pakkasin erikseen sinne sellaiset vehkeet, joita tarvitsen useimmiten. Rinkka on kuitenkin koko ajan teltassa, niin siellä voi olla muut, harvemmin tarvittavat vehkeet.

Otsalamppu, sadeviitta, EA-pakkaus, pikkupyyhe ja kosteuspyyhkeitä. Nämäkin laitoin yhteen pakkauspussiin päivärepun sisälle.
Varakengännauhat, pätkä narua (koska miksei) sekä varavirtaa puhelimelle ja itselle.
Päiväreppuun myös vettä!
Päiväreppu pakattuna. Kyseessä uustuotantoversio belgialaisesta jääkärirepusta, jossa on yksi iso tasku ja 2 sivutaskua.
Päiväreppuunkin sadesuoja päälle!

 11. Ruokailuvälineet! Näissä voi tehdä monta virhettä. Oikein teet, jos vehkeet on muovisia ja ne on pakattu kangaspussiin. Aseet voi toki olla metalliakin. Ja lautanen kannattaa olla mallia syvä. Keittoruoka on partiossa hyvin yleistä. Kangaspussin idea on se, että pestyt astiat voi siinä jättää roikkumaan ja ne kuivuvat. Samaa vaikutusta ei ole esim. muovipussilla koska sieltähän ei vesi pääse mihinkään.

Ruokailuvälineet voi pakata joko rinkkaan tai päiväreppuun. Itse pakkasin päiväreppuun. Väliähän tällä ei oikein ole, koska leirissä pussi menee roikkumaan ruokailuvälinetelineeseen.

- Oranssit lautanen ja muki, mallia kokoontaittuva
- Spork (eli lusikka-haarukka), titaanivahvisteinen ja muovinen
- Kuksa ja termosmuki lämmintä juomaa varten. Termosmuki reppuun ja kuksa vyölle niin saa juotua tarpeen yllättäessä.
- Mausterasia, jos leiriruoka kaipaa lisäpotkua
Loimu 2016:n ruokailuvälineteline. Tässä vehkeet kuivuvat, kunhan on kangaskassi.

12. Nyt pitäisi olla rinkka ja päiväreppu pakattu. Ei kun metsään, matka voi alkaa!

Valmis rinkka. Linssiluteena kitara.
Hyvin pakatun rinkan kanssa voi hyvin mielin lähteä partioleirille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makkara '17 (17.-19.3.2017)

Partiopoukaman valloitus

Tunnelmia Liekki 2016 -vaellukselta